Schack från Ryssland

Vi får i årets utgåva av Deltalift Open se den ryska stormästaren Vitaliy Kiselev i aktion. Jag vill av den anledningen gärna visa ett partislut från ett stormästarparti som spelades i  St. Petersborg 1910. En utförlig berättelse omkring denna ställning finns i den danska boken ”12 skakmyter” av Peter Dürrfeld. Enligt boken är spelarna i dag okända och vid den uppkomna ställningen var vit vid draget och gav upp.

En av åskåderna var en ung bonde från Georgien. Han tyckte sig se en möjlighet för vit att få ut något mer av ställningen. Under decenniers grubblande försökte han att komma på vad vit skulle gjort och långt efter andra världskrigets slut hittade han den otroliga lösningen. Vit har forcerat vinst efter 14 drag! Den georgiska bonden fick aldrig något erkännande för sin upptäckt utan han dog innan hans lösning blev känd för omvärlden.

Om du klarar att hitta bondens lösning, eller om du kan hitta den i Peter Dürrfeldts bok, så lämna en lapp med de 14 dragen och ditt namn då vi träffas i Tylösand den 17-19 maj. Vi lottar ut en digital schackklocka bland de deltagare som lämnat rätt svar!

En reaktion på “Schack från Ryssland

  1. Pingback: Medan vi väntar… | Deltalift Open

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>