Vårkänslor vid Kattegatt

Efter mitt senaste besök på Hotel Tylösand spirar vårkänslorna.

Solen skiner och anmälningarna strömmar in. I skrivande stund har vi passerat 100 anmälda.

Det ser ut som att årets Deltalift kommer att bli en kanontävling med ett väldigt starkt startfält och förutsättningarna för en riktigt trevlig schackhelg är mycket goda.

Just nu är det fem stormästare anmälda och flera väldigt starka utmanare. Så den som vill stå som slutsegrare på lördagskvällen kommer att få kämpa väldigt hårt för att bli ensam segrare likt Tiger Hillarp Persson blev i 2011-års tävling.

Så ta chansen att själv spela en Wekendturnering med bästa möjliga motstånd och låt din partner njuta av en spa-anläggning i världsklass.

Några vårliga bilder från ett soligt Tylösand:

Utsikt från matsalen                   

Utsikt från matsalen                            Hotellvy från stranden

                        

Vägen upp till spellokalen                   Utsikt utanför spellokalen

 

DM i Hurtigskak med Philidor

Tidigare idag spelades kvalifikationsturneringen för Danska lagmästerskapen i snabbschack. Själv deltog jag med mitt Danska lag Philidor och spelade på första bord. Övriga lagmedlemmer var Nils Grandelius (bord 2), Hans Tikkanen (bord 3), Nikolaj Mikkelsen (bord 4) och Jan Andersen (reserv). Turneringen spelades utanför Köpenhamn och samlade totalt elva lag, varav de två främsta får göra upp i finalen som spelas på Fyn den 27 maj. Trots favoritskap blev det flera hårda partier, men vi lyckades som oftast dra det längsta strået i matcherna och slutade på komfortabla 21.5 pp (av 24 möjliga!) vilket gav oss god marginal till tvåan Brönshöj som gör oss sällskap till finalen. Allra tuffaste motståndet fick vi i sista ronden mot Nordkalotten där vi slutligen vann matchen med 2,5-1,5. Själv ställdes jag som vit mot IM Björn Ahlander.

Spelsugen!?

Vi är nog många klubbspelare som är ganska spelsugna, och inte vet något bättre än ett bra genomfört schackparti, mot bra motstånd och helst med oss själva som poängplockare. Vi har en bra spelstyrka och spelar egentligen bättre än rankingtalet som på grund av för många ”dumma” fel inte riktigt följer vårt eminenta spel. Har vi en chans på att plocka de 12000 kronorna som är första pris i årets tävling?

Svaret är realistiskt sett: Nej. De högsta priserna hamnar ganska säkert hos några av de högre rankade spelarna.

Vad med oss andra då. Har vi några skäl att delta? Jag säger som Zlatan: Absolut! Kolla här:

Rankingpriser till minst var tionde spelare. (delas vid lika poäng).

Rondens skräll. Svenska schackbutiken delar efter varje rond ut ett bokpris till den med största ”rankingförtjänsten”.

Bästa junioren i tävlingen belönas.

Bästa veteranen belönas.

Bästa kvinnliga spelare belönas.

Bästa hallänning belönas.

En digital DGT klocka lottas ut bland dem som lämnat in lösningen på ”Den Georgiska bonden”

Vi som inte vinner något har likväl chans att få sand mellan tårna och få se solnedgång i Kattegatt.

Tänk på att anmäla dig senast den 25 april här på sidan, så spar du 50 kr!

Bundesliga

I helgen har jag varit i Dortmund och spelat Bundesliga för mitt lag SC Hansa Dortmund. Redan innan helgen stod det dessvärre klart att vi i princip skulle åka ur den högsta serien eftersom försprånget till nästa lag var 4 matchpoäng och 8,5 paripoäng med endast två matcher kvar att spela. Hursomhelst var vi alla motiverade att göra en så bra avslutning på säsongen som möjligt, särskilt nu när vi spelade på hemmaplan. På lördagen mötte vi Hamburge SK som visserligen var försvagade, men trots detta högre rankade på nästan alla bord. Själv fick jag nöjet att spela svart i en Kungsindier mot Robert Kempinski.

Matchen slutade också i vår favör med 5-3. Idag mötte vi SF Berlin och jag ställdes som vit mot Aronians elev Hrant Melkumyan. Han valde också att försvara sig med just Berlinmuren. Jag fick viss press, men remin fanns alltid inom räckhåll och efter 40 drag återstod endast olikfärgade löpare och två bönder var. Även idag var vi underdogs, men alla spelade väl och till sist kunde vi skriva in 5-3 i protokollet och 6-2 var inte  långt undan. En utmärkt avslutning för laget på säsongen. Det blev till sist en 13:e plats i tabellen, men eftersom fyra av de sexton laget åker ur då vi förbereda oss på spel i 2:a Bundesligan till hösten.

Schack från Ryssland

Vi får i årets utgåva av Deltalift Open se den ryska stormästaren Vitaliy Kiselev i aktion. Jag vill av den anledningen gärna visa ett partislut från ett stormästarparti som spelades i  St. Petersborg 1910. En utförlig berättelse omkring denna ställning finns i den danska boken ”12 skakmyter” av Peter Dürrfeld. Enligt boken är spelarna i dag okända och vid den uppkomna ställningen var vit vid draget och gav upp.

En av åskåderna var en ung bonde från Georgien. Han tyckte sig se en möjlighet för vit att få ut något mer av ställningen. Under decenniers grubblande försökte han att komma på vad vit skulle gjort och långt efter andra världskrigets slut hittade han den otroliga lösningen. Vit har forcerat vinst efter 14 drag! Den georgiska bonden fick aldrig något erkännande för sin upptäckt utan han dog innan hans lösning blev känd för omvärlden.

Om du klarar att hitta bondens lösning, eller om du kan hitta den i Peter Dürrfeldts bok, så lämna en lapp med de 14 dragen och ditt namn då vi träffas i Tylösand den 17-19 maj. Vi lottar ut en digital schackklocka bland de deltagare som lämnat rätt svar!

Glad Påsk!


I samband med att jag bjöds in till årets tävling blev jag också tillfrågad om att medverka på bloggen veckorna innan start. Jag kommer därför att uppdatera bloggen någon gång per vecka framöver. Här kommer första testet för att se hur det hela fungerar. Bilden ovan är tagen från toppen av Gibraltarklippan.